Lení tábory

Podzimní tábory

Zimní tábory

Pobytové akce pro děti a rodiče s dětmi


28.
července
2011
RS Dopravák, Chřiby, 2011

Typ pobytu: letní – dětský tábor
Termín: 28.července 2011 - 06.srpna 2011
Celotáborová hra Rok na vsi

Vedoucí:
PhDr. Jan Dudek - Hlavní vedoucí
Mgr. Pavla Podloučková - Programová vedoucí
Mgr. Ondřej Bacík - Oddílový vedoucí
Ing. Tomáš Kučera - Oddílový vedoucí
Barbora Baláková - Oddílová vedoucí
Mgr. Kamila Vaňková - Zdravotnice




MÍSTO KONÁNÍ

Rekreační středisko leží ve velmi klidném prostředí cca 8 km od Buchlovic uprostřed smíšených lesů. Součástí areálu jsou mnohá hřiště (volejbal, fotbal,…), bazén, společenský sál, společenská místnost, herna stolního tenisu, ohniště. Toalety a sprchy jsou umístěny v budově areálu a prošly celkovou rekonstrukcí. Během pobytu se o děti starali zkušení táboroví vedoucí, zdravotník a specializovaní lektoři.

UBYTOVÁNÍ

Mladší děti jsou ubytovány ve zděné budově, starší ve čtyřlůžkových chatkách.

SPECIALIZACE TÁBORA

Všechny děti si volí jednu z nabízených specializací.
Specializace mají časovou dotaci minimálně 10 hodin během tábora.
Prodloužení je možné na základě aktuální situace a zájmu dětí.
Jednotlivá zaměření vedou zkušení lektoři.

Sportovní zaměření

Sportovní specializace byla určena pro dívky i chlapce bez omezení věku. Během pobytu si děti vyzkoušely nejrůznější kolektivní sportovní hry dle výběru – fotbal, volejbal, basketbal, softball, ringo atd. Využívaly také bazén, který se nachází v areálu.

Taneční specializace

Taneční specializace byla určena pro děti ve věku od deseti let, pro kluky i holky, co mají trochu rytmu v těle, rádi se pobaví tancem a chtějí se přiučit něco nového. Náplní byly především latinsko-americké tance jako jive, chacha, rumba, mambo a populární salsa.

Výtvarné zaměření

Výtvarná specializace nebyla věkově omezena a byla určena pro dívky i chlapce, kteří rádi malují, tvoří, vyrábí a učí se něco nového. Během tábora si děti vyzkoušely nejrůznější výtvarné techniky a domů si odvezly nejrůznější výrobky, například z korálků, slupovacích barviček, hedvábí, vlastnoručně vyrobené dárkové tašky a další. Specializaci vedla naše výtvarnice Hanka.

Deskové hry

Tuto specializaci si mohli zvolit chlapci i dívky bez věkového omezení. Byla určena těm, kteří si chtěli odpočinout od pohybových aktivit a zahrát si něco vsedě. V zásobě jsme měli pestrou paletu her. Od těch notoricky známých, jako jsou Activity, Osadníci z Katanu, Carcassonne nebo Česko, až po méně známé, jako je například Ubongo, Dobble, Dixit atd.

STRAVOVÁNÍ

Strava je zajištěna formou plné penze (5x denně - domácí strava), celodenní pitný režim.

DOPRAVA

Smluvním autobusem z Brna a zpět.

Celotáborová hra

ROK NA VSI

            Námět celotáborové hry ROK NA VSI byl velice jednoduchý – život jedné docela obyčejné vesnice. Strasti a radosti jejich obyvatel, důraz na zvyky, obyčeje a hlavně staré a dnes již pomalu vymírající svátky a zvyklosti, které byly dříve zcela samozřejmou součástí života našich předků.

HRA V KOSTCE:

  • Hra byla zahájena tím, že rychtář uvítal všechny nové obyvatele nové obce a rozdal jim stavební povolení. Současně byly děti rozděleny do jednotlivých gruntů (oddílů na celotáborovou hru), vymyslely si své názvy a zvolily hlavního sedláka každého gruntu. Rychtář krátce všem popřál k novému roku a připil se sedláky.
  • Každá následující hra – Třemi králi počínaje a Vánocemi konče – byla vymyšlena na motivy nějakého významného data v kalendáři, který byl umístěn na obecní vývěsce a všichni mohli sledovat, jaký den máme (často se otáčí v průběhu dne i 2x).
  • Za každou hru dostávaly grunty jednak určité množství peněz - dopraváků - ty mohly použít na návštěvu místního hostince a nákup sladkostí a odměn. Ale dostávaly také poukázky na hektary polností (jejich koupě se barevně vyznačila do katastrální mapy - podepsala se kupní smlouva a na úspěšně uzavřený obchod si rychtář se sedláky připil). Vyhrál ten grunt, kterému se podařilo nakoupit největší množství polností.
  • Důležitou roli hrála postava ponocného, který lesním rohem (popř. starou trubkou) táhlým hlasem oznamoval důležité hodiny, především budíček a večerku, ale vyhlašoval také důležité zprávy a usnesení obecní rady. Pro různá hlášení času si vymýšlel táhlá říkadla. :-)

Byla nebyla… ale co to povídám, zcela určitě někde a někdy byla jedna malá česká víska a její obyvatelé.  Příběh se odehrál v době našich předků, kdy existovaly zvyky i obyčeje, které se dochovaly až do dnešních časů a bylo by škoda nepřipomenout si je a nechat je upadnout v zapomnění. Mluvíme o době, kdy ještě nebyla televize ani počítač, neexistoval dokonce ani rozhlas, ale lidé se i přesto, nebo možná právě proto dokázali bavit, sdružovat a měli k sobě vůbec daleko blíž než my.
Píše se magické datum 1. ledna léta páně … Ale ten rok není vůbec důležitý. Vždyť nás všechny zajímá pouze to, že právě dnes máme Nový rok a s ním otáčíme první list našeho pomyslného kalendáře. A společně se pak dostáváme od jednoho svátku ke druhému. Zažijeme například Apríl, pálení čarodějnic, dušičky, oslavíme Velikonoce i Vánoce.
Samozřejmě, život nejsou jen svátky, ale i běžné radosti a starosti. Mezi jednotlivými svátky je potřeba osít, postarat se o úrodu, sklidit. A také zvelebit svůj grunt, nakoupit polnosti. To vše ale pouze v souladu s obecními vyhláškami, se souhlasem rychtáře a obecní rady. Samozřejmě nezůstaneme celý rok pouze ve vesnici. Podíváme se i za humna, navštíví nás přespolní, jako majitelé a spoluvlastníci gruntů si můžeme dovolit navštívit večer hostinec, ale to jen pod podmínkou, že s troubením ponocného už budeme všichni spát na svých statcích.
Takže co dodat na závěr?
Milí sedláci, vítejte v naší malé české vísce, kde právě začíná jeden docela (ne)obyčejný rok...

Sdílejte s přáteli

© 2016 encoded by Jan Podloučka